Kilka zasad łączenia produktów

Coraz więcej ludzi decyduje się na prowadzenie zdrowego stylu życia. Nie tylko chodzi o zmożoną aktywność fizyczną, ale także o zdrowe odżywanie. Każdy człowiek powinien być świadomy jak jeść, co jeść i oczywiście kiedy jeść. Bardzo ważne jest, aby wprowadzić regularne posiłki o stałych porach. To ma ogromne znaczenie. Ważne jest też nabycie wiedzy jak komponować posiłki. Wszystko po to, aby nam służyły, a nie szkodziły. Ma to ogromny wpływ na nasze trawienie. Ważne jest to, iż nie powinno się mieszać wszystkiego na raz. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jak prawidłowo powinno się łączyć produkty.

Kilka zasad łączenia produktów – podstawowe informacje

Nie każdy wie, ale w dzisiejszych czasach posiadanie umiejętności łączenia ze sobą poszczególnych produktów spożywczych jest bardzo ważna. Szczególnie dla naszego zdrowia. Jeśli mamy odpowiednią wiedzę, to zdecydowanie jesteśmy w stanie zaoszczędzić sobie sporo kłopotów. Poza tym dzięki temu na prawdę dostarczymy organizmowi zdrowe porcje z każdym posiłkiem. Warto wiedzieć, iż bardzo dużo zależy od konkretnych enzymów trawiennych. Każdy z nich ma inną rolę, ale równie ważną co pozostałe. W zdrowym łączeniu produktów chodzi o to, aby organizm prawidłowo je chłonął. Nie każdy na pewno wie, ale enzymy trawienne zdecydowanie lepiej radzą sobie z dosyć jednolitymi posiłkami. Jeśli jednak nasz posiłek jest mieszaniną różnych elementów to możemy mieć pewność, iż mogą pojawić się pewne problemy. Chodzi o to, iż ludzki organizm nie jest wtedy w stanie prawidłowo uaktywnić wszystkich enzymów.

Jak zatem powinniśmy łączyć produkty?

W posiłkach nie może zabraknąć soli. To dlatego, iż ona w sposób naturalny pobudza soki trawienne do działania. Jednak nie można z nią przesadzać, gdyż możemy sobie zaszkodzić.

Czego powinniśmy unikać?

Na pewno nie powinniśmy łączyć ze sobą produktów mięsnych w połączeniu z mlekiem. To ma bardzo negatywny wpływ na trawienie. U niektórych jednak mogą wystąpić dodatkowo takie dolegliwości jak wymioty czy biegunka. Jeśli chodzi o produkty skrobiowe to bardzo dobrze je łączyć z tłuszczem. Dobrze wyglądają ziemniaki z odrobiną oliwy czy też chleb z masłem. Nie powinno się mieszać ogórka z pomidorem, szczególnie przez to, iż askorbinaza, która znajduje się w ogórku skutecznie wyniszcza witaminę C znajdującą się w pomidorach. Nie wolno spożywać czerwonego wina z czerwonym mięsem. Dlaczego? Otóż garbniki znajdujące się czerwonym winie skutecznie osłabiają proces wchłaniania żelaza.
Jak widać to co jemy i łączymy ze sobą ma bardzo duże znaczenie. Warto uważać na to co jemy.