Jak zrobić dobry tory marchewkowy dla dzieci?
Jak wiadomo każde dziecko uwielbia tort. Szczególnie na swoje urodziny. Niektórzy wolą bardziej kolorowy, inni mniej. Tak samo jest ze smakami. Każde dziecko ma inny smak i woli coś innego od pozostałych. Torty robi się z różnych składników, ale czy ktoś próbował dodawać do tortów warzywa? Jeśli nie to warto przeczytać niniejszy artykuł, który przedstawi jeden z przepisów na tort marchewkowy dla dzieci.
Jak przygotować pyszny tort marchewkowy?
Nie każdy wie, ale tort marchewkowy, to warto wiedzieć, iż uważany jest za jeden z niewielu tortów, który możecie przygotować w dość szybki sposób. Takie ciasto jest przede wszystkim puszyste oraz dość wilgotne. Ma także bardzo niepowtarzalny smak. Dzieci na pewno będą zachwycone. Jednak zanim zaczniemy przygotowywać ciasto, warto sprawdzić czy, aby na pewno mamy wszystkie niezbędne składniki. Najważniejszymi składnikami są oczywiście:
- 3-4 sztuki marchewki,
- 100 g. drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 1 i 1/2 szk. mąki,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 200 ml. oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki soli,
- 125 g. serka kanapkowego, naturalnego np. Philadelphia,
- 250 g. serka mascarpone,
- pół szklanki cukru pudru,
- sok z 1/2 cytryny.
Trzeba przygotować też różne naczynia na składniki oraz tortownicę. Gdy już wszystko jest gotowe warto przystąpić do przygotowania ciasta. Najważniejszymi krokami są:
- Najpierw warto zabrać się za ścieranie marchewki na tarce o małych oczkach.
- Do wcześniej przygotowanej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
- W kolejnym naczyniu należy jajka ubić z cukrem wanilinowym. Musi powstać w tego gładka masa.
- Następnie do ubijanego jajka dodajemy powoli ojej. Oczywiście nie przerywamy pracy miksera.
- Do tak powstałej masy dodajemy wcześniej zmieszaną mąkę z innymi sypkimi składnikami. Dodajemy także cynamon i sól.
- To wszystko także mieszamy mikserem, do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodajemy marchewkę i orzechy, po czym miksujemy ostatni raz, do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy.
- Wkładamy tortownicę do piekarnika, który został nagrzany do 180°C . Pieczemy około 45 minut.
- Gdy ciasto się opiecze odstawiamy je do wystygnięcia. Następnie dzielimy na 3 równe części.
- Teraz warto przygotować krem. Dodajemy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
- Każdy z przygotowanych blatów smarujemy kremem na przemiennie.
- Gdy już na samej górze będzie krem to można przystąpić do dekoracji.
Jak widać to prosty, ale bardzo pyszny tort.