Babeczki jagodowe

Jak zrobić fioletowe babeczki z jagodami? Informacje o przygotowaniu

Fioletowe babeczki z jagodami to małe ciastka deserowe, które są naprawdę łatwe i szybkie w wykonaniu i pasują do filiżanki herbaty, kawy lub mleka podczas przekąski lub śniadania. Idealny do podania w Dzień Kobiet lub jako słodka niespodzianka na koniec walentynkowej kolacji dla twojej bratniej duszy. Ciasto na bazie cukru , masła i jajek jest wzbogacone kawałkami jagód. Babeczki , które niektórzy określają również jako kobiece, to jedne z najbardziej znanych i lubianych słodyczy amerykańskiego pochodzenia, które podbijają swoją urodą. Są to miękkie ciasta pieczone w jednoporcjowych foremkach.

Składniki na 8 babeczek

  • 60 gr masła
  • 150 gr cukru pudru
  • 2 jajka
  • 150 gr mąki 00
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki mleka skondensowanego
  • 300 gram jagód

Aby przygotować Fioletowe Babeczki, włóż cukier, pokrojone na małe kawałki masło i zmiękczone w misce, a następnie wymieszaj je mikserem elektrycznym, aż masa będzie gęsta i jednorodna. Następnie dodaj jajka czekając na całkowite zmieszanie pierwszego, zanim przejdziesz do następnego. W misce dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj je: do miski z mieszanką cukru, masła i jajek dodawaj po trochu i wszystko dokładnie mieszaj drewnianą łyżką, aż będą idealnie połączone. Na koniec dodaj skondensowane mleko, posiekane jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Używając łyżki, napełnij miksturę do 3/4 wysokości, rozłóż je na blasze do pieczenia i piecz w 170°C przez piętnaście minut, sprawdzając, czy są gotowe za pomocą testu wykałaczką.

Jak udekorować babeczki?

W zależności od okazji, na którą je przygotowujesz, jagodowe babeczki możesz udekorować według własnego uznania. Na przykład świeże owoce , takie jak truskawki, maliny, jagody, porzeczki. Albo posyp tartym kokosem. Lub nawet całe migdały, posiekane orzechy laskowe, chipsy czekoladowe, suszone owoce do wyboru. Możesz też oblać je lukrem. Lukier do babek doda Twoim wypiekom jeszcze więcej słodyczy! Przyrządzamy go z 3 składników: wody, soku z cytryny i cukru pudru, przy czym jeśli chcesz, by lukier był bardziej przezroczysty, zwiększ ilość wody lub soku z cytryny. Jeśli zaś chcesz nadać mu koloru – dodaj więcej cukru pudru. Jeśli lukier ci wyschnie w trakcie zdobienia, to dodaj kilka kropel mleka i całość zmiksuj. Lukier jest zbyt mazisty? Dodaj więcej cukru pudru Chciałbyś lukier, z którego można ulepić figurki? Zerknij na lukier plastyczny
Lukier można barwić sokami, dżemami (dodając troszkę do lukru) lub gotowymi barwnikami.