Wino z jarzębiny

Jarzębina i jej magiczne właściwości – kuchnia jesienna

Jarząb pospolity to jedna z tych roślin, która w naszym kraju niekoniecznie kojarzy się zastosowaniem spożywczym. O wiele bardziej myślimy o niej w kategoriach konkretnej pory roku i powstających przepięknych korali ozdobnych z owoców drzewa. Faktem jest jednak, że roślina od zarania dziejów stanowi prozdrowotny specyfik, który bardzo chętnie wykorzystywany jest w medycynie niekonwencjonalnej. Jarzębina skutecznie pomaga uporać się z zaparciami i wzdęciami, działa moczopędnie, a ponadto niweluje skutki kamicy żółciowej i nerkowej oraz znacząco poprawia kondycję wątroby. Właśnie z tego powodu powstają lecznicze nalewki na bazie jarzębiny, które wysoko plasują się w rankingu lekarstw naturalnych. Jej właściwości oraz walory smakowe zostały również uznane przez entuzjastów domowego wina, które w takiej jarzębinowej wersji smakuje po prostu wybornie.

Jak przygotować najlepsze wino z jarzębiny?

Przygotowanie wina z jakichkolwiek owoców na ogół należy zacząć od przygotowania matki drożdżowej. W tym przypadku nic nie ulega zmianie. Matka drożdżowa to absolutna podstawa, bez której nasze przedsięwzięcie po prostu się nie powiedzie. Proporcje należy ustalać w zgodzie z konkretnym przepisem i w zależności od tego, ile wina chcemy wyprodukować. Owoce należy solidnie opłukać, a następnie nieco osuszyć. Trzeba także pozbyć się wszystkich owoców nienadających się do spożycia. Jarzębinę należy obrać, a następnie rozgnieść w odpowiednim pojemniku i odstawić na kilka godzin. W międzyczasie należy przygotować syrop cukrowy. W gotującej się wodzie należy roztopić odpowiednią ilość cukru. Po ostudzeniu należy wymieszać moszcz wraz z roztworem, a następnie dodać matkę drożdżową, fosforan amonowy oraz kwasek cytrynowy. Pojemnik należy następnie zakryć watą i odstawić na tydzień. Po tygodniu należy do roztworu dodać pozostałą część roztworu wody z cukrem i ponownie odstawić roztwór, zakładając rurkę fermentacyjną. Wino powinno fermentować około 2 miesięcy. Warto pamiętać o tym, że wino jarzębinowe dojrzewa znacznie dłużej niż inne owocowe wina. Najlepszy smak otrzymamy dopiero niespełna po roku.